Maydanozun Faydaları? Maydanoz Nelere İyi Gelir?

Maydanoz, Seriaceae familyasına ait yaygın olarak yetiştirilen çiçekli bir bitkidir. Amerika, Avrupa ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olarak kullanılır.

Marketlerde yaygın olarak bulunan iki tür taze maydanoz vardır. Kıvırcık yapraklı maydanoz ve düz yapraklı maydanoz. Kıvrık yapraklı maydanoz Fransız maydanozu olarak da bilinir ve genellikle garnitür olarak kullanılır. İtalyan maydanozu olarak da bilinen düz yapraklı maydanoz daha güçlü bir tada sahiptir ve genellikle salatalarda ve yemek malzemesi olarak kullanılır.

Kurutulmuş maydanoz süpermarketlerde de mevcuttur. Kurutma, maydanozun sağlığa faydalarının tamamını olmasa da bir kısmını azaltabilir.

Maydanozun Sağlığa faydaları.

Maydanoz birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir ve sağlık açısından önemli faydalar sağlayabilir. Bir çorba kaşığı kıyılmış taze maydanoz, önerilen günlük alım miktarının %70’inden fazlasını sağlar.

Maydanoz ayrıca A vitamini ve flavonoid adı verilen antioksidanlar açısından da zengindir.

Maydanozun sağlığa diğer faydaları şunlardır

Kanser önleme.

Maydanoz büyük miktarlarda apigenin adı verilen bir flavon içerir. Pişirme ve kurutma maydanozdaki apigenin miktarını artırır. Aslında, kurutulmuş maydanoz en iyi doğal apigenin kaynağıdır.

Bazı otlarda ve çiçeklerde bulunan pigmentler olan flavonlar güçlü antioksidanlardır. Apigenin antikanser ajan olarak özel bir potansiyel göstermiştir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Diürez.

Diürez, böbreklerin vücuttaki maddeleri dışarı atmak için fazladan idrar üretme sürecidir. Maydanoz güçlü bir doğal diüretiktir ve karın şişkinliğini ve kan basıncını azaltmaya yardımcı olabilir.

Kemik sağlığı.

Maydanoz, kemik sağlığı ile ilişkili olan K vitamini açısından zengindir. Bu vitamin kemik büyümesini ve kemik yoğunluğunu destekler.

Maydanoz üzerine yapılan bir çalışmada, farelerde osteoporozu önlemeye yardımcı olduğu bulunmuştur.

Göz sağlığı.

Maydanoz, göz yüzeyini koruyan A vitamini ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin içerir.

Beslenme.

Maydanozdaki K vitamini kanın pıhtılaşmasına ve kemik sağlığına yardımcı olduğu için önemlidir.

Maydanoz, diyabet, felç, kalp hastalığı ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları riskini azaltmaya yardımcı olabilecek C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir.

Ayrıca aşağıdaki besinler açısından da zengindir

  • A Vitamini
  • folik asit
  • Potasyum
  • Kalsiyum
  • Magnezyum

Porsiyon başına besin değeri

1 yemek kaşığı kıyılmış taze maydanoz

  • Kalori: 1
  • Protein: 0 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidrat: 0g
  • Lif: 0g
  • Karbonhidrat: 0g
  • A Vitamini: %6 RDI
  • C Vitamini: %8 RDI

Porsiyon büyüklüğü.

Maydanozun kalorisi düşüktür ve çoğu insan tarafından risksiz olarak tüketilebilir. Büyük miktarlarda maydanoz hamile kadınlar için tehlikelidir ve kaçınılmalıdır.

Yukarı