Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Karpuz Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir?

Karpuz, üç şekilde yetiştiriliyor. 

Sıra Usulü Karpuz Yetiştiriciliğinde; Çizgi veya karık ekimi, 1,5 ila 2 metre aralıklarla 5-6 cm derinliğinde pulluk kullanılarak toprakta çizgilerin açıldığı basit ve uygun maliyetli bir yöntemdir. Bu çizgilere 90-100 cm aralıklarla ekim yapılır ve ekim noktası başına 2-4 tohum bırakılır. Tarla daha sonra sürülür ve çizgiler kapatılır. Toprak hafifçe sıkıştırılır ve düzleştirmek için tırmık kullanılır. Ortalama 10-12 gün içinde tohumlar çimlenmeye başlar ve toprak yüzeyinde belirir.. 

Ocak Usulü Karpuz Yetiştiriciliğinde; Yaklaşık 5-10 cm kalınlığında verimli topraktan yapılmış yatak, 40-50 cm çapında 15-20 cm derinliğe kadar kazılan çukurların dibine yerleştirilir. Daha sonra, üç veya dört tohum ekilir ve 2-3 cm derinliğe kadar toprakla örtülür ve hafifçe bastırılır. İlk çimlenmeden sonra, kalanlar sökülürken her delikte ikiden fazla fidenin büyümesine izin verilmez.

Çukur Usulü Karpuz Yetiştiriciliğinde; Çukur yöntemiyle Diyarbakır karpuzu yetiştirmek için ilkbaharda 1 metre uzunluğunda, 50 cm genişliğinde ve 50 cm derinliğinde çukurlar açılır ve sular çekildikten sonra üç metre aralıklarla yerleştirilir.

Çakıl taşlarının çıkarılmasıyla çukurda sadece kum kalır. Daha sonra çürümüş güvercin gübresi eklenir ve tekrar nemli kum eklenir. Çukurun iki ucunda oluşturulan yığının üzerine 3-4 adet karpuz tohumu ekilir. 10 gün içinde tohumlar filizlenmeye başlar ve fideye dönüşür. 3-4 yapraklı olduklarında her yığında sadece bir fide bulundurulur. Ekimden bir ay sonra çukura ahır ve güvercin gübresi karışımı eklenir ve nemli ince toprakla doldurulur. Mayıs sonunda her çukura yanmış ahır gübresi, güvercin gübresi ve toprak besinleri verilir. Bu yöntemle her bir çukur ortalama 40-50 kilogram karpuz üretebilir.

Ay Takvimine göre karpuz tohumları için uygun ekim zamanı, dolunaydan sonra yani ayın 16’sında başlar ve yeniaydan 2-3 önce yani ayın 27’sinde sona erer.

Doğru ekim zamanı için sitemizdeki Ay Takvimi bilgilerinden faydalanabilirsiniz.

Karpuz Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?

Yetiştirme sırasında yüksek kaliteli karpuzlar elde etmek için seyreltme gereklidir. Genellikle, büyüklüklerine bağlı olarak ürün başına sadece 1 ila 3 meyve bırakılır. Gelişmemiş meyvelerin hasat edilmesi, kalan karpuzların daha iyi olgunlaşmasını sağlar. Meyvesiz yan sürgünler tabandan geriye doğru budanırken, aşırı büyümeyi önlemek için ana gövde budanır. Bu teknik, sapı uzatmak yerine meyvenin büyümesini artırır.

Karpuz Yetiştiriciliğinde Sulama Nasıl Olmalıdır?

Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği çoğunlukla çok fazla sulama yapılmadan yapılmaktadır. Ancak aşırı kurak dönemlerde birkaç tur sulama gerekebilir. Sıra aralarına su atmak, damla sulama kullanmak veya yağmurlama sulama kullanmak tercih edilen yöntemlerdir.

Karpuz Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olmalıdır?

Güçlü büyümesi ve yayılma gücü ile bilinen karpuz, yeterli besin maddelerine ihtiyaç duyar ve bu nedenle gübrelenmesi yetiştiriciliği için elzem kabul edilir. Besin takviyesi toprağın karakterine ve zenginliğine göre değişmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın karpuz yetiştiriciliği ile ilgili bahçe notlarına göre hektar başına yaklaşık 5-6 ton yanmış ahır gübresi, 15 kg azotlu gübre, 30 kg fosforlu gübre ve 20 kg potaslı gübre uygulanmaktadır.

Karpuz ne zaman ekilir? Hangi ayda ekilir?

Karpuzlar için ekim dönemi genellikle ilkbahar olarak kabul edilir. Bu, Nisan ayının sonunda veya Mayıs ayının başında yapılabilir. Karpuz dikmek için en iyi ay ne zamandır? Dikim zamanı toprağın sıcaklığına ve hava sıcaklığına bağlıdır. Karpuz dikmek için ideal zamanlama, toprak sıcaklığının en az 12 santigrat derece olduğu zamandır.

Karpuz kaç günde olgunlaşır, hasat edilir?

Bir karpuzun yetişmesi ne kadar sürer? Karpuzların hasat edilmesi için gereken süre, bölgeye ve karpuzun türüne bağlı olarak genellikle 100 ila 120 gün arasındadır. Hasat için hazır olduğunu gösteren işaretler arasında meyvenin parlaklaşması, kabuğun tırnakla kolayca soyulması, beyaz lekelerin sararması, vurulduğunda sert bir ses çıkması, ağırlığın hafiflemesi ve meyve sapından 1-2 cm uzaktaki yaprağın kuruması yer alır.

Yukarı