Doğal gübre nedir? Patates gübresi? Mutfak gübresi?

Mutfağınızdan artan, çöpe atılan patates kabukları ve yumurta kabuklarından etkili doğal gübre yapımı

Doğal gübre nedir?

Gübreler, bitkilerin ve tarımsal ürünlerin büyümesi ve beslenmesi için gerekli mineralleri içeren ve bitkiler ile toprak arasında daha iyi bir bağ kuran maddelerdir. Hayvan atıklarından, fosillerden veya diğer doğal yöntemlerle elde edilen gübrelere doğal gübre denir. Doğal gübre kullanımı tarım sektöründe önemli bir yer tutmaktadır. Azotlu gübreler bir zamanlar daha yüksek mahsul verimi sağladıkları için çok popülerdi, ancak daha sonra yapılan bilimsel araştırmalar bu tür gübrelerin çok zararlı olduğunu göstermiştir. Azotlu gübreler tarımsal ürünlerdeki nitrit ve nitratları artırmakta, bu da insan sağlığına zarar vermekte ve hatta bu ürünleri yiyen kişilerde kanser riskini artırabilmektedir. Bu nedenle azotlu ve kimyasal gübreler çoğu gelişmiş ülkede yasaklanmıştır. Dolayısıyla doğal gübre üretimi artmış ve insanlar artık sağlıklı doğal gübreler elde etmek için çabalamaktadır.

Doğal gübreler ne için kullanılır?

Doğal gübreler tarım, bitki yetiştiriciliği ve peyzaj sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. İçlerindeki mineraller ve bileşenler toprağa, bitkilere ve ürünlere direnç sağlar. Doğal gübreler tarımsal ürünlerin besin değerini artırır ve daha kaliteli ürünler üretilmesini sağlar. Gübre uygulama ihtiyacı bölgeden bölgeye değişmektedir. Gübrelemede toprak analizi ve yerel iklim koşulları dikkate alınır. Ülkemizdeki toprak analizlerine göre topraklar kireç ve pH bakımından yüksek, organik madde bakımından fakirdir. Bu nedenle Türkiye’de tarımsal ürünler için gübre ihtiyacı çok yüksektir. Bu nedenle Türkiye’de gübre üretimi büyük önem taşımakta ve gerekli araştırma ve üretim yapılmaktadır.

Patates kabukları ve yumurta kabukları etkili bir doğal gübre oluşturmaktadır.

Bu gübre bitkilerin hızlı ve sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Gübre ayrıca bitkilerin ihtiyaç duydukları besinleri almalarına yardımcı olarak güzel çiçekler üretmelerine ve daha uzun ömürlü olmalarına yardımcı olabilir.

Patates kabukları potasyum, C vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Muz kabukları potasyum, demir, magnezyum, A vitamini ve E vitamini bakımından zengindir. Tatlı patatesler bakır ve vitamin bakımından yüksektir ve çoğu insan bahçede yumurta kabuklarının faydalarını bilir.

Basit, güçlü ev yapımı gübreler nasıl yapılır

Gübre için ihtiyacınız olan tek şey patates kabukları, yeşil muz kabukları, muz, tatlı patates veya tatlı patates kabukları ve yumurta kabuklarıdır.

Bu kabukları ve malzemeleri bir kaba koyun, 15 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın.

Bitkileri haftada bir kez bu gübre ile besleyin ve iki hafta sonra bir fark göreceksiniz.

Organik gübre nasıl yapılır

Organik gübreler mineraller açısından bitkiler ve çiçekler için çok önemlidir. Bitkilerle birlikte toprağa serpilen kurutulmuş ve ezilmiş yumurta kabukları toprağı kalsiyum açısından zenginleştirecek ve meyve büyümesini destekleyecektir. Muz kabuklarını kaynatıp suyuyla bitkileri beslemek de iyi bir fikirdir. Kahve telvesi, bitkilerin köklerine küçük miktarlarda yerleştirildiğinde onları daha sağlıklı hale getiren bir tür doğal gübredir. Odun külü meyve ağaçlarının olgunlaşmasına yardımcı olur. Ayrıca yüksek oranda böcek öldürücüdür ve zararlı haşereleri uzak tutar. Toprak pH seviyesini yükseltmek için uygun olmasa da, iyi kalitede odun külünün ağaçlar için daha etkili olduğu açıktır. Yanmış odunu toprağa gömmek veya gövdelerin etrafına az miktarda kül serpmek ağaçların büyümesini destekleyebilir. Isırgan otu bulamacı, bitkinin doğal savunmasını güçlendiren fermente bir biyostimülan görevi görür. Isırgan otları köklerinden ayrılır, suya batırılır, sonra süzülür ve bitkiye yedirilir. Bitkilerinizin ne kadar büyüdüğüne ve güçlendiğine şaşıracaksınız. Doğal gübreler bitkiler için her zaman en iyisidir.

Yukarı