Alabaş nasıl yetiştirilir?

Alabaşın tarihçesi ve kökeni

Alabaşın kökeni kesin olmamakla beraber, kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatı Avrupa olduğu kabul edilmektedir. Dünyada özellikle Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da alabaş yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.

Alabaş bitkisi, lahana grubu sebzeler içerisinde yer almaktadır. Gövde üzerinde oluşan yumrusu ve yaprakları çiğ yada pişirilerek tüketilmektedir.

Bilimsel adı Kohlrabi.

Alabaş ne zaman ekilir?

Alabaş tohumu Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül – ekim aylarında ekilir. Alabaş tohumu kışın soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda uygun sıcaklıklar oluşmasıyla Şubat ve Mart aylarında ekilebilir.

Tohum ekiminden yaklaşık 4-6 hafta sonra oluşan fideler dikim büyüklüğüne gelirler.

Ay Takvimine göre alabaş tohumları ne zaman ekilir?

Ay Takvimine göre acur tohumları için uygun ekim zamanı, dolunaydan sonra yani ayın 16’sında başlar ve yeniaydan 2-3 önce yani ayın 27’sinde sona erer.

Doğru ekim zamanı için sitemizdeki Ay Takvimi bilgilerinden faydalanabilirsiniz.

Alabaş tohumu nasıl ekilir?

Alabaş toprak özelliği bakımından fazla seçici değildir. Ancak bitki verimli, besin maddelerince zengin, iyi işlenmiş ve nemli topraklarda daha iyi sonuç verir. Toprak pH’ının 5.6-7.0 olması idealdir. Sıcaklık alabaş yetiştiriciliğinde büyük önem taşır.

Alabaş yetiştiriciliği doğrudan tohum ekimi yada fide dikimi ile yapılır. Tohum ve fide ekimi 30-35 cm aralıklı sıralar üzerinde, fideler arası 20-30 cm aralıklarla yapılır.

Alabaş fidesi nasıl dikilir?

Alabaş yetiştiriciliğinde en önemli problemlerden biri erken çiçeklenmedir. Erken çiçeklenmeyi engellemek için fide döneminde sıcaklığın 12 derece altına düşmemesi gerekir.

Fideler ortalama sıra arası 25-40cm ve sıra üzerinde 15-30cm aralıklı olacak şekilde dikilir.

Alabaş ne zaman olgunlaşır?

Olgunlaşma Süresi 55-70 gündür.

Alabaş hangi hastalıklara iyi gelir?

Alabaş bitkisi tüketildiğinde, Astım, Kanser, Katarakt, Yüksek tansiyon, Böbrek taşı, Gözde leke, Sinir sistemi hastalıkları ve Felç gibi hastalıklara iyi geldiği bilinmektetir.

1000 tane alabaş tohum ağırlığı 3 ila 4 gr arasında değişmektedir.

Alabaş bitkisi A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. pr_01_848_maxBol lifli bir yapıya sahiptir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.

Alabaş bitkisi Yüksek miktarda potasyum ve C vitamini bulundurmasının yanında düşük miktarda kalori ve sodyum içermektedir.

Alabaş tohumlarını uygun koşullarda 4 ila 6 yıl saklayabilirsiniz.

Yukarı