Terenin Faydaları

Lepidium sativum olarak da bilinen tere, Güneydoğu Asya ve Mısır’a özgü, hızlı büyüyen, turpgillerden bir bitkidir. Besin değeri kalori (16), karbonhidrat (3 g), protein (1,3 g), yağ (0 g) ve lif (0,5 g) içerir. Keskin, biberli bir tada sahip olan tere, sağlık açısından çeşitli faydalar sunar:

Akciğer temizliği:

Akciğer sağlığı için tere kaynatmak toksinlerin atılmasına, sağlıklı hücrelerin artmasına ve kanserin önlenmesine yardımcı olabilir.

Kemik sağlığı: K vitamini açısından zengin olan tere kemik oluşumunu, parçalanmasını ve emilimini destekler.

Bağışıklık sistemi: Tere, oksidatif strese karşı koruma sağlamak ve iltihaplanmayı azaltmak için antioksidan görevi gören C vitamini içerir.

Kilo kaybı: Kalorisi düşük olan tere, kilo vermek isteyenlere yardımcı olabilir.

Toksinlerden korur: Tere, vücudu ağır metaller gibi toksik bileşiklerden koruyabilir.

Yüksek C vitamini içerir: Tere, C vitamini içeriği nedeniyle vücudu hastalıklardan koruyabilir.

Kalp sağlığını iyileştirebilir: Tere tohumu, dengeli omega-3 ve omega-6 yağ asitleri oranı nedeniyle kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. 8. Diyabet tedavisinde etkilidir: Tere, kan şekerini düşürmeye ve toplam kolesterolü, trigliseritleri ve kötü kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilir.

Antikanser özelliklere sahip bileşenler içerir: Bazı çalışmalar tere özünün kanser hücrelerini azalttığını ve sağlıklı hücreleri artırdığını göstermektedir.

Anne sütü üretimine yardımcı olur: Tere, süt üretimini uyaran prolaktini aktive edebilir.

Astım semptomlarını hafifletir: Tere tohumu astım semptomlarını önlemede etkilidir.

Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürür: Tere tohumu çiğnemek öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.

Hazımsızlık ve kabızlığı giderir: Terenin lif içeriği kabızlık ve hazımsızlık semptomlarını hafifletir.

Cilt ve saç sağlığına iyi gelir: Bal ile karıştırılan tere tohumu macunu güneş yanığı ve tahriş olmuş cildi iyileştirebilir, saç sağlığını da destekler.

Tere kürünü hazırlamak için:

15 tere sapını yarım litre suda üç dakika kaynatın.

Süzün ve soğuduktan sonra tüketin. Aç karnına veya yemeklerden 1 saat sonra 5 gün boyunca için. Genel olarak güvenli olmakla birlikte, potansiyel yan etkileri arasında yüksek dozlarda bağırsak tahrişi ve kan basıncının düşmesi yer alır.

Hamile veya emziren kadınlar tere tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

Tere özellikle akciğer ve karaciğer sağlığı için faydalıdır ve yenilebilir bir bitki olarak veya bal ve yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Kan basıncını yükseltmenin aksine, tere kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.

    Yukarı